Stro

“ik bouw mijn huis van stro”.

Isolatie met stro:
Lambdawaarde van stro is 0,038 – 0,078. Afhankelijk van compactheid, vezelorientatie en vochtgehalte. De balen zijn in Nederland over het algemeen rond de 100x35x50. Hiermee bereiken we Rc-waarden tussen de 5 en 8. Gerst en winterrogge zijn het meest ideaal.

Kosten van stro:
Strobalen kosten ongeveer 3,50 per baal of zo’n 90 euro per ton. We hebben er 260 a 300 nodig. Hier zitten dus niet de echte kosten in. Die zitten zelfs niet zo zeer in de houten regels, maar veel meer in de afwerking met leem (binnen) en kalkstuc (buiten).

Deze wandopbouw zorgt voor een prettig binnenklimaat. De wanden isoleren uitstekend, zijn dampopen en de gebruikte leem is vochtregulerend dankzij de bufferwerking.

De strobalen vormen geen dragende constructie. Het moet gezien worden als isolatiemateriaal waarmee een zeer brede spouw wordt opgevuld.

Enkele vooroordelen ten aanzien van stro:
Brandgevaar: strobalen zijn door de compactheid zeer slecht brandbaar. Een brandattest toont aan dat de brandvertraging meer dan 90 minuten is.
Ongedierte: stro is voor vrijwel alle dieren geen aantrekkelijk voedsel. Het is geen hooi!
Schimmel: er is alleen een reele kans op schimmelvorming als het vochtpercentage lange tijd boven de 20% blijft.

Wereldwijd staan er vele strohuizen. Het is zeker niet iets nieuws en komt in veel verschillende klimaten voor. Zelfs in Canada zijn er strohuizen bekend van een paar honderd jaar oud. Binnen europa zijn er vooral veel voorbeelden in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en België. Inmiddels ook in Nederland neemt het aantal langzaam toe. De vereniging “Strobouw Nederland” organiseert excursies en opendagen voor geinteresseerden. Zie evt. ook op strobouw.nl.

Comments are closed.